About the Tennant hi-octane catamaran and the coming Amsterdam boatshow (Dutch/English)

 Ik lig van 1 t/m 6 september met de Solitario op de Hiswa te water in Amsterdam. Op uitnodiging van MOTORBOOT. Ik ben aan boord en jullie zijn welkom. Ik vertel over het waarom van deze Motorkotter, de reizen die ik er mee over zee maak …. maar ik vertel ook over mijn Route du Rhum plannen. Gaat dan de kotter weer de deur uit ? Nee, hoe komt u erbij; dit is mijn zeer zeewaardige “woonstede”, ik woon aan boord en dit scheepje brent me droog en comfortabel waar ik wil. Heel blij met de Solitario.

Iedereen die een abonnement op MOTORBOOT neemt gedurende deze Hiswa krijgt van mij een DVD (of anders) gratis.

Waarom kies ik deze catamaran voor de Route du Rhum 2018.

De meeste boten die meedoen zijn trimarans, daar is Frankrijk een koploper in. Dan volgen de monohulls, de meesten 60 voeters maar ook de Open 40 klasse begint erg populair te worden. Bij die trimarans moet je denken aan boten tussen de 12 en 40 meter. Ja je leest het goed; 40 meter. De overall winnaar zit dus ook in die super miljoenen kostende klasse. Maar er zijn meerdere klassen. Ik wil meedoen in de Rhum klasse, die is open en voor boten die niet in de andere klasses vallen.

Waarom een catamaran ?

Tennant LBlueTwee redenen: de eerste is ervaring, ik heb de meeste ervaring op grote catamarans. Ten tweede en misschien nog wel belangrijker (voor de sponsor); ik moet opvallen en dat doe je niet in een tri, dan ben je een van de velen. Dat doe je ook niet in een monohull of een sponsor moet ook een paar miljoen uit z’n zak halen …. nee, een cat valt op. Vorig jaar waren er maar twee catamarans en deze Tennant zal opvallen doordat het eigenlijk een grote open cat is.

DESCRIPTION: 16m Tennant Sailing Cat
DATE LAUNCHED: 2008
LENGTH: 16m (52ft 5in)
BEAM: 9m (29ft 6in)
DRAFT: 2.4m (7ft 10in) (0,44 m daggerboards up).
DISPLACEMENT: 6 tonne                                                                                                                                                                       SAILAREA: 120 sqm (main/jib)

585434Eenvoud, sterk, niet over the top, handelbaar en betaalbaar ( het is geen miljoenen project, we praten over een paar ton … alsof dat niets is) en met een kans de Rhum klasse te winnen. Dat record ligt op 17 dagen door een 52 voet tri.

Er komt nog wat bij. De Tennant is van 2008, dus relatief nieuw, dus met een hogere resale value dan een oude ex-ex- trimaran.

 

Lees het volgende:

afterburner“Ik kreeg onlangs de gelegenheid om te zeilen met de eerste gebouwde Hi Octane catamaran. Het ontwerp was oorspronkelijk bedoeld als de opvolger de populaire Malcolm Tennant Blade Runner.
Uitgerust met een carbon rig en koolstof dwarsbalken zou ze een ware race-machine moeten zijn. 
Maar deze versie, in klegecell composite, is aangepasat aan de wensen van de bouwer/eigenaar. Om binnen de begroting te blijven ging de koolstofvezel de deur uit, en werd er een stevige vlak achterdek ingelegd om de boot wat cruiser vriendelijker te maken. Van het resultaat ben ik echt onder de indruk. In relatief lichte wind zoefden we door de haven. Alleen de America’s Cup jongens en enkele skiffs zeilden sneller of konden ons bijhouden. In 10 knopen wind maakten we 12-18 knopen bootsnelheid. Ze lag heel fijn op het roer. Fantastisch. Toen John z’n koffie op had en het roer weer overnam trimde ik de boot met een grijns op mijn gezicht. Het leek wel “Waterworld”. John vertelde dat hij er vaak solo op uit trok. Hij had er nu 10.000 mijl zonder schade mee gezeild. Vaak met snelheden van boven de 20 mijl.

Read this testimonial and you understand why I choose this catamaran for the Route du Rhum 2018. Its a simple, strong vessel … fast but not over the top.

Sailing the Hi Octane Sailing Catamaran

I recently had the opportunity to get out and sail on the first hull of the Hi Octane sailing catamaran. The design was originally conceived as the successor to the popular Malcolm Tennant Blade Runner Sailing Catamarans. Fitted with a bit carbon rig and carbon cross beams she was a full on racing machine.The first boat built has had a few modifications to suit the owner’s tastes for a retirement project which would still be capable of some serious speed. To keep it within budget the carbon fibre went out the door, and a solid flat deck was added aft to make it a bit more cruiser friendly. The result has got me really impressed, and I took the first opportunity I could to take the boat out for a sail on a couple of stunning days in Auckland and she has reminded me what joy these big boats are to sale. In relatively light winds she ghosts along lightly, slowly building apparent until she was in a class of he own on the harbour. Other than the America’s cup boys and some skiffs out on the harbour there was nothing we could not overtake, and finished the day in a jaunt back up the harbour at 12-18 knots of boat speed. Sailing single handed (while the owner had a coffee) I happily jumped around pulling lines, adjusting and trimming while grinning from ear to ear. (come on who doesn’t like that part of Waterworld)”