NO LIMIT (Dutch/English follows)

 

WP_20160807_13_44_19_ProGisteren zwaaide ik Edzard Braam en bemanning uit die met hun No Limit motorjacht via de Noord Atlantic naar Amerika varen. Deze route heb ik aanbevolen. Dat lijkt vreemd als je dat afzet tegen de zonnige warme route via de Canarische eilanden en Cabo Verde. Maar daar in het zuiden is het hurricane seizoen en moet je voor mei eigenlijk al aan de andere kant zijn.

WP_20160807_13_47_52_ProKomt bij dat een motorschip als de Four Seasons af en toe brandstof bij moet bunkeren. Als je daar aan denkt dan zie je de voordelen van de route via Ijsland, Groenland en Newfoundland. De langste afstand is dan “maar” 700 mijl. Ja maar hoor ik …koud, stormen, ijs … de kou in de zomer valt wel mee; Ijsland ligt in de warme Golfstroom en Ijsbergen zie je misschien (mooi voor de foto) als je na vertrek zuid Groenland in de Labrador stroom terecht komt.

viking_voyageDan die stormen; het is zomer, stormpercentage is laag en ze varen per etappe: Schotland, Faroes, Ijsland, Groenland, …met de huidige weerberichten kun je goed vooruit kijken. Ik zelf maak gebruik van http://www.predictwind.com

Zoals jullie op mijn site zien zit de tracker er ook weer op want ik wilde eigenlijk dit jaar ook naar Noorwegen, Faroes en misschien Ijsland.

Goed, de reden dat ik hier ben is een laatste poging augustus, sepember om een sponsor te vinden voor de Route du Rhum ….en als me dat niet lukt dan wordt het gewoon volgend jaar reisje Ijsland ….de toekomst is toch iets om altijd naar uit te zien ook al leef ik vandaag en ook al wordt je doodgegooid met de term NU …ja ik leef in het nu en plan voor morgen !!

De Four Seasons is momenteel te volgen op http://www.nolimitships.com

Toch nog even wat ik wil:

Route du Rhum 2018:

routedurhumAls je overall winnaar wilt zijn dan betekent dat dat er een no-limit trimaran moet komen. Kostprijs tussen de € 8 – en 20 miljoen. Maar er wordt in diverse klassen gevaren en iedere klasse kent haar winnaar.

 

 

In de Rhum (open) klasse varen boten tussen 12 en 18 meter. Dit zijn meestal andere types die niet in een klasse passen en zo wordt een project betaalbaar. Het Rhum record ligt op 17 dagen.

Dit jaar (2014) was de oudste deelnemer, Sir Robin Knox Johnston.

Hij is 75 jaar en beroemd omdat hij de eerste man was die non-stop rond de wereld zeilde in het jaar 1968. Hij heeft een zeer respectabele boot (Rhum klasse), deed er 21 dagen over en trok grote aandacht door zijn leeftijd.

Henk de Velde zeilde 6 keer rond de wereld. Dat kunnen er weinigen zeggen. Hij kwam dicht bij het beoogde wereldrecord door er 119 dagen over te doen met de catamaran C1000. Het record stond toen op 109 dagen. Hij bereikte wereldfaam met zijn opzienbarende reizen.

Henk is nu 67.afterburner Over 2 jaar in 2018 is er een nieuwe Route du Rhum. Dan is hij bijna 70. In 2018 wil Henk meedoen met een spectaculaire catamaran. Nee, geen overall winner. Daar moeten miljoenen voor op tafel komen maar wel een klasse winnaar. *) Hij gaat voor het Rhum-klasse record en mikt op 15 dagen.

 

TIJD GENOEG ?  NEE !! Nu of niet !!

Zo staat het !!