Over de weidsheid van de zee ( Dutch only)

extra 1 AOns weer heeft alles te maken met de weer op de Atlantische oceaan. In de winter hebben we de trekkende depressies en in de zomer hebben we de hurricanes. Hurricanes zie ik jullie denken, die bestaan toch alleen in de Caribische Zee ? Hurricanes vormen zich tussen de Cabo Verdische eilanden en de Carib. Ze ontwikkelen zich in de Carib en hebben een rechtsomdraaiende beweging die ze naar Mexico, Florida en langs de Amerikaanse oostkust stuwen. Herinner hurricane Sandy in 2012, die ging over New York. De meeste hurricanes draaien nog verder en worden depressies die over de Atlantic richting Europa trekken. De meesten doven uit. Soms is er een die sterk blijft en verder noord trekt richting IJsland. Dat heet een Extratropical.

A fourseasonsDe Four Seasons, een No Limit 15.50, is onderweg naar Amerika. Ze willen naar Fort Lauderdale om deel te nemen aan de Boatshow in november. Omdat dat jacht 2 x 450 pk motoren heeft moet het soms diesel bij bunkeren. Dus werd er voor de noordelijke route gekozen van Nederland naar Schotland en daarna via de Orkney en Faroer eilanden naar IJsland. Daarna volgen de twee langste etappes; van IJsland naar zuid Groenland en dan met de Labrador stroom mee naar New Foundland. Niet dat ze er dan al zijn; de reis gaat via de Intercoastal Waterways verder naar Florida. Het is zomer. Het weer is stabiel. De Noormannen deden het 1000 jaar geleden ook en die moesten zeilen en roeien. Waar de Four Seasons voor uit moet kijken zijn de Extratropicals.

A fourseasons 2Ze zijn nu op Ijsland en te volgen via http://www.nolimitships.com en via de Windpredict Tracker http://forecast.predictwind.com/tracking/display/FourSeasons

 

 

 

 

A northline

En wat hoor ik. Een ander motorjacht, de Dauntless, een North-Line 42, is deze zomer naar Groenland en terug geweest. http://www.north-line.nl/en/info/103/87/north-line-expedition-iceland.html Fantastisch. Ik hou van dit soort reizen.

Goede vrienden van me gingen met hun Rietvaer, een Linssen GS 430    http://hondenaanboord.nl/ naar Noorwegen, Zweden en Denemarken. Op de terug reis namen ze de Duitse binnenwateren ivm het onvoorspelbare weer in de Duitse bocht.

Het was voor hen even wennen na de weidsheid van de zee.

Trudie Trudie 2  

Deze schilderijtjes heb ik van hun boot gemaakt.