DE ULTIME ZEIL-RACE solo nonstop … Vendee Globe 2016

 

In de ZEILEN van deze maand staat een pracht artikel over Pieter Heerema en de Vendee Globe solo-non-stop …

Ik ken behalve mezelf, 3 Nederlandse non-stop solozeilers: Pleun van der Lugt (286 dagen), Mark Slats (196 dagen) en Jan Wit (263 dagen). Kees den Hartoog komt er nog bij met een tussenstop in 255 dagen. Jan Wit had het ook eerder gedaan met een stop op Tasmanie in 226 dagen. Ik zelf heb het drie keer gedaan; met de Alisun J&B in 158 met stop in Nieuw Zeeland, met de Zeeman 147 dagen maar 3 dagen voor aankomst een aanvaring met een container dus eigenlijk een dnf en met de C1000 in 119 dagen. Ik ben nog steeds de enige ter wereld die met een catamaran non-stop rond is geweest. Mijn beste dagafstand was 420 mijl en de hoogste snelheid ooit gehaald was 36,7 knopen …dan slaat je hart over ..

vendee1Zondag vertrekt de Vendee Globe met voor het eerst een Nederlander aan de start; Pieter Heerema met de No Way Back een pracht naam voor de man die een bedrijf runt met de slogan No Guts No Glory.

Ik heb Pieter ontmoet toen hij met z’n 19 meter Swan, Escapade in Mar del Plata Argentinie aankwam …met bemanning maar non-stop vanaf Nieuw Zeeland.

vendee3Vorig jaar was ik de eerste die wist dat hij de 60 ft Vento di Sardegna had gekocht. Ik werd benadert door de Franse pers. Ze wisten dat de Vento di Sardegna aan een Nederlander was verkocht en ze dachten aan mij of Hans Bouscholte. Pieter heeft dan wel veel zeilervating maar hij zat niet in het groepje solo-zeilers, dus kwam hij niet in de picture. Door onderzoek …iemand met geld … klein Nederlands vlaggetje achterop en in het klein de slogan No way back kwamen we er achter dat het Heerema was.

Ik heb toen contact gezocht en mij werd verzocht het nog even stil te houden …tot de officiele bekendmaking op de persconferentie van de Vendee Globe.

Zondag en het lijkt erop dat ze de eerste dagen de wind mee hebben. Ook Francis Joyon met de 30 meter trimaran IDEC staat in de startblokken met z’n bemanning van totaal 6 om het wereldrecord non-stop met bemanning te breken …dat staat op 47 dagen. En ook Thomas Coville wil vertrekken met de ander tri-gigant de 32 mtr SODEBO om het solo-non-stop record te breken, dat staat op 57 dagen.

De Vendee gaat straks ook snel … het huidige record is 78 dagen …dat is geen wereld record, dat is van Les Sables d’Olonne naar Les Sables d’Olonne …bij een wereld record moet je over de denkbeeldige lijn tussen Quessant en de Lizzards.

vendee4De Vendee, het blijft the ultimate zeilrace …solo ..non-stop …achter elkaar door en ik ben de enige Nederlander die weet wat dat betekend. Ook Pleun, ook Mark, ook Jan gingen door de zuidelijke oceanen en rond Kaap Hoorn maar, met alle alle respect, zij zeilden toerschepen. Ik ging met een race boot ….gewicht 9 ton, zeiloppervlak 320 m2 …het grootzeil woog 120 kg en gaan met die handel … 24 uur per dag, soms weinig wind dan maak je nog 200 mijl per dag en dan het accelereren van 10 naar 18 van 18 naar 30 knopen …je hart sloeg op hol en dan moest je soms niet naar de golven kijken, die daverden je voorbij …met onnoemelijk geweld.

Pieter ik wens je een fantastische reis …soms zal het zwaar zijn maar vaak ook zo mooi … fair winds en behouden vaart !