Het Kloosterweekend 13 t/m 15 januari over afzondering en vervulling.

Geen lezing, geen meditatie of beiden. Het monoloog van de einzelganger of toch niet. De zoektocht naar het miraculeuze. De verwondering. Een ode aan de solitude …  inschrijven kan nu https://www.kloosterhuissen.nl/programmas/retraites/programma.php?programmaID=1196

ASchilSlauDe meest angstaanjagende en belangrijkste test voor een menselijk wezen ligt in absolute isolatie. De mens is een zeer sociaal schepsel, en negentig procent van wat hij doet wordt gedaan omdat andere mensen op hem letten. Alleen, zonder getuigen, begint hij over zichzelf te denken en wie hij in werkelijkheid is. Soms brengt dit confronterende ontdekkingen met zich mee. Omdat er niemand is die op je let word je makkelijk als een dier: het is niet noodzakelijk je te scheren of te wassen of om het winterkwartier schoon te houden. Je kunt in de stront leven en niemand zal het zien. Je kunt op tijgers jagen, of verkiezen dit niet te doen. Je mag bang zijn en niemand zal het weten, je gaat een vaardigheid ontwikkelen, één of andere kracht, om zonder getuigen te overleven. Zodra je de eenzaamheidstest hebt ondergaan, heb je een absoluut vertrouwen in jezelf, en er is niets dat jou daarna kan breken. Om het even welke veranderingen, het zal je niet beïnvloeden, omdat je weet dat je het zelf aan kunt. Karl Marx zei: De vrijheid is een erkende noodzaak. Ik leerde dit op de universiteit, maar ging het pas begrijpen nadat ik een tijd in de taiga doorbracht. Als je het begrijpt, zul in de taiga overleven. Als je denkt dat de vrijheid anarchie is, zul je het niet overleven. Het wordt als een drug; je moet het hebben. Daarom is het een vreemd gevoel wanneer je terug komt (in de beschaving) omdat in de taiga de belangrijkste dingen je kogels zijn. Maar zodra je in de bewoonde wereld bent en de bus aan ziet komen, begrijpt je dat die kogels hier niets betekenen. Plotseling, heb je geld nodig; vreemde papieren documenten waarmee je zelfs geen vuurtje aan kunt steken en er is geen kogel die je kan helpen. Deze overgang kan zeer moeilijk zijn.

(Vasily Solkin in De Tijger, een verhaal over wraak en overleving door John Vailant)

6) Een van de stille ankerplekken.Reiziger, de weg, dat zijn jouw sporen, en niets anders.

Reiziger, er is geen weg,
de weg maak je zelf, door te gaan.
Door te gaan maak je de weg
en als je achterom kijkt,
zie je het pad dat je nooit meer zult betreden.
Reiziger, er is geen weg
alleen het kielzog in de zee.
~ Antonio Machado ( 1875 – 1939)

 

Ieder mens is op zoek naar het miraculeuze. Iedereen geeft dit een eigen invulling of naam. Want er is geen weg. Tijdens dit kloosterweekend illustreert Henk de Velde zijn verhalen met beelden en stilte. We laten ons inspireren onze eigen reis ‘van nergens en naar niets’ te beschouwen en beleven. U bent van harte uitgenodigd voor een boeiend en verdiepend weekend op de deining van het kloosterritme!

https://www.kloosterhuissen.nl/programmas/retraites/programma.php?programmaID=1196