Believe me, there is absolutely nothing …

 

Soms ontdekt je dat het noodzakelijk is plannen om een doel te bereiken te veranderen . Dit is niet altijd een slechte zaak, want als het leven te voorspelbaar is, zou het snel saai worden.

Afgelopen winter ging Thomas Coville met de Sodebo Ultim in 49 dagen rond de wereld. Die zelfde winter werd het Jules Verne record ook verpulverd: Francis Joyon ging met bemanning met de Idec Sport in 40 dagen rond. Tijdens de Vendee Globe werd het Vendee Globe record van Les Sables d’Olonne naar Les Sables d’Olonne ook op 72 dagen gezet. Aan de andere kant van de oceaan zien we dit jaar de Americas Cup; fantastische foiler catamarans vliegen over het water. Aan de andere kant van de wereld in Australië heb je elk jaar de Sydney Hobart race. Goed, we hadden Pieter Heerema bij de Vendee Globe maar verder geen Nederlandse deelnemers bij grote evenementen. Goed, op een enkel bemanningslid na maar verder niks. De voorbereidingen voor de zieltogende VOR zijn aan de gang: ja …een Nederlandse boot de Akzo Nobel doet mee …maar er zijn maar 4 inschrijvers … Met andere woorden er gebeurt niks in Nederland.

Natuurlijk zullen sommigen het hier niet mee eens zijn maar het is gewoon een feit. Ook mijn deelname aan de Route du Rhum gaat niet door. Ik heb het gewoon niet voor elkaar gekregen en dan ging het maar over een paar ton.

Roy Heiner is de enige die ooit gelobbyd heeft voor een Nederlandse deelname aan de Americas Cup en Hans Bouscholte is het dichts bij deelname aan de Vendee Globe geweest. Beiden zijn nog steeds actief in de zeilsport. Beiden leiden ze een mooi bedrijf waar jonge ambitieuze zeilers de kans krijgen ooit in het groot mee te doen.

Hoe kan Nederland als watersportland zo achter lopen ? In de kleine zeilerij (met alle respect) in open boten tijdens de Olympische spelen en andere Wereld wedstrijden komen we heel goed voor de dag. Waarom dan niet in de grote zeilerij ?

In Frankrijk liggen een aantal Vendee Globe boten weer te water. Klaar voor de volgende race: de Jacques Vabre ( in NL nog nooit van gehoord …hoor ik dan) en de twee eerder genoemde werelrecord trimarans zijn ook weer zeilklaar, ook voor de Jacques Vabre en voor volgend jaar zijn ze ook al ingeschreven voor de Route du Rhum 2018. En Banque Populair laat dit jaar hun nieuwste Ultieme tri te water …

Klaag ik ? Nee …ik vind het jammer en met mij nog een kleine groep. Ik ben een dankbaar mens; 6 keer rond de wereld, meer dan 100 landen, non-stop 119 dagen, boven Rusland langs, 4 van de 6 reizen met een fijne sponsor ( ALISUN, ZEEMAN, C1000, CAMPINA), veel exposure RTIL4, SBS6, publieke omroep, diverse talkshows, tevredenheid op alle fronten,  ervaringen maar ervaringen zijn ervaringen van gisteren, het ervaren zelf is het belangrijkste.

 

 

 Nederland deed regelmatig mee met de Transat 650 (Mini Transat) … hier is maar 50.000 voor nodig om tussen de wereldtoppers te eindigen maar toch …

 

 

…watersporters zijn we … ja, spelevaarders ….

 

Ik mag de Nederlandse jachtbouw niet vergeten, daarin blinken we uit. En elk jaar hebben we de METS …de toonaangevend vakbeurs voor de jachtindustrie. Ook daar ben ik wezen lobbyen … de sfeer is er altijd geweldig; vakbroeders en een goed bakkie koffie of lekker eten bij de Australian Outback … pratend over bootjes.

 

Believe me, there is absolutely nothing – half so much worth doing as simply messing about in boats.

(wordt vervolgd)