Over het Andere …de reis op zich ! (Dutch, later also in English)

Het is vakantie tijd ….een vreemde tijd eigenlijk want het wil zeggen dat de rest van de tijd geen vakantie is. Vakantie is eigenlijk een beetje langer vrije tijd of zo. Of je nou met de fiets, de auto, het vliegtuig of met de boot weggaat, het is bijna altijd een vakantie. Dat telt ook voor de meeste wereldzeilers. Ze kunnen wat langer van huis maar de stukjes die je van ze leest zijn net als bij anderen gewoon vakantie”blogs”. Bijna allemaal gewoon toeristen.

Vroeger waren we zo blij met de “grote vakantie”. Dan waren we vrij van school en ook papa had een paar weken vakantie. Dan gingen we; papa, mama, m’n twee zussen, m’n broer en ik op vakantie; op de fiets naar de Veluwe. Dat was elk jaar opnieuw geweldig. We keken er naar uit en de tijd ging veel te snel.

Toeristen zijn makkelijk te herkennen, ook in bootjesland. Ze varen van haven naar haven, van terras naar terras, van douche naar douche; de bestemming is het belangrijkste. Waar ga je heen is ook altijd de vraag. Maar wat is een echte reiziger; hij die niet weet waar hij heen gaat of hij die niet weet waar hij vandaan komt. Ik heb in de meer dan dertig jaren dat ik lezingen geef nog maar één keer een lezing gegeven over de zee zelf; het gaat meestal grotendeels over de plaatsen die je aan doet. Toeristen hebben de neiging om een beetje in hun comfort zones te blijven. Vasthouden aan de grote algemene routes in plaats van off-the-beaten-path locaties.

Vooral dat er geen wifi is kan heel storend werken.

Over het algemeen zal iemand die zich een reiziger beschouwt, het doen belangrijker vinden dan het zien. Een vriend van me, die ook de wereld rond zeilde zei: de innerlijke reis wordt belangrijker dan die mooie plekjes. Het doel van het reizen zijn nieuwe ervaringen en daar ligt een verschil met een toerist die wil een break van everydays life. Een reiziger ziet zijn wegwezen als een reis een toerist ziet het als vakantie.

Het lijkt er op dat een reiziger geen doel of bestemming heeft maar dat is juist niet zo. Een zeevaarder is op zoek naar nieuwe bestemmingen achter de horizon en sommige van de gekozen bestemmingen zijn moeilijk te bereiken. Wij creëren, we maken fouten, we verbranden bruggen, we bouwen nieuwe. De keuze is aan onszelf. Dat is de uitdaging!

Uiteindelijk komt hij thuis.


Posted in Travel by with comments disabled.