De zee, mijn leven (only in Dutch)

Veel mensen hebben al een boek van mij maar steeds vraagt men; welke de beste is. Dat is voor mij als schrijver moeilijk te zeggen. Dat telt trouwens voor alle boeken. Wat ik goed vind, vindt een ander maar niks. Vroeger gaf ik regelmatig een boek weg of zei; dat moet je eens lezen. Dat doe ik bijna niet meer. Het is zelfs zo dat een ander een boek totaal anders kan interpreteren dan ik.

 

En toen kwam de ANWB met het idee. Dus ik ben nu bezig met een terugblik, een compilatie van al mijn reizen. De Zee, mijn leven.

 

 

 

Terugblikken, dat wil dus voor mij ook zeggen dat ik mijn eigen boeken weer lees. Sommige dingen was ik vergeten. Het meeste komt op mij over alsof het gisteren is gebeurd. Soms schieten de tranen in m’n ogen … want het is echt allemaal gebeurd. Iemand zei tegen me; het is dus een autobiografie maar dat vind ik geen goed woord. Het woord biografie doet mij altijd aan dood denken. En als een biografie door een ander is geschreven is het altijd het denkbeeld van die ander. Daarom dus auto- …maar nee; terugblikken vind ik een beter woord.

 

 

Ik lig nu 14 dagen ten anker in de IJsseldelta. Ik zie schepen aan me voorbij varen en als het een kennis is dan zwaai ik.

Jammer, morgen moet ik terug want ik heb nog een paar andere dingen te doen. Het schrijven gaat goed …


Posted in Uncategorized by with comments disabled.