Kerst en Nieuw Jaar 2010-11 / Xmas and New Year 2010-11 ( Dutch/ English)

Uit De Zee mijn Leven.

 

Met de Kerst lig ik op een pracht plek ten anker, beschut voor een vreselijke storm. Oud en Nieuw lig ik in Port Hardy, Vancouver Island. Aan de overkant van de baai blaft de zeeleeuw. Een arend zoeft hoog in de lucht, naast stille stranden, eenzame eilanden, walvissen en orka’s. In Seymour Narrows staat 7 tot 13 knopen stroom. Het is een vernauwing van het vaarwater Het is ook ondieper en dat is de reden dat niet alleen de stroom gevaarlijk is voor de scheepvaart. Er staan draaikolken en het water bouwt op. Dat wil zeggen er staan muurtjes van water. Vandaag draait het tij om 13.17 uur en precies om een uur gooi ik los en vertrek. Zonder moeite passeer ik de stroomversnelling.

Christmas 2010 and I am anchored in a beautiful place, sheltered from a terrible storm. A sealion barks across the bay. An eagle hovers high in the air, next to quiet beaches, lonely islands, whales and orcas. In Seymour Narrows there is a 7 to 13 knots current. It is a narrowing of the waterway. It is also shallower and that is the reason that not only the current is dangerous for shipping. There are vortices and the water builds up. Today the tide is turning at 1.17 pm and exactly at one o’clock I am leaving. Effortlessly I pass the rapids.

After Port Hardy I made good progress. The sun is shining, it is +4 C during the day and around freezing at night. Only twenty miles to Friday Harbor.