Trindade .. one of the most pristine places I’ve ever seen. (Dutch/English)

Vanaf de Braziliaanse kust ten hoogte van Vitoria ligt, onder water, de Vitoria-Trindade bergrug. Vorige keer liet ik daar het eind van zien, als Martim Vaz boven water komt. 29 mijl ten westen daarvan ligt Trindade. de eerste keer dat ik over dit eiland hoorde was in het boek van Bernard Moitessier ( De Lange Route). Hij zeilt er langs en hoopt mensen te zien, die dan zijn positie door konden geven naar de race administratie. Hij had geen radio zender aan boord. Hij had een catapult en als hij dan een schip tegen kwam probeerde hij een bericht over te schieten.

Als hij bijna voorbij is ziet hij wat mensen naar het strand rennen maar te laat, hij zeilt door.

20°31′30″S 29°19′30″W  Er woont niemand op Trindade. Maar aan de noordkant bij het strandje bevind zich een Braziliaans militair garnizoen van 32 man. Aan de zuidkant, achter de Suikerberg lig je beter ten anker. Ik ben hier eerder geweest met de Campina. Het is overweldigend. Echt. Ongerept. Ik lig onder de Pao de Acucar (Suikerberg) Op het strand Praia Principe genaamd, het Prinsenstrand dus, staat branding. Erg nat word ik niet bij het aan wal komen. Ik trek de boot zo hoog mogelijk het strand op en heb een ankertje bij me aan een lange lijn. Op het strand zie ik sporen van schildpadden en hun eierholen. Ik klim de berg op. Zo’n 30 meter van de top …

 

Ik bleef hier een paar dagen … een van de ongerepste plekken die ik ooit heb gezien.

Vitória-Trindade Chain is a volcanic ridge situated in the South Atlantic. It is composed by seamounts and the oceanic islands of Trindade and Martin-Vaz.

Trindade lies 29 miles west of Martim Vaz. The first time I heard about this island was in Bernard Moitessier’s book (The Long Route). He sails past it and hoped to see people who could then report his position to the race administration. He had no radio transmitter on board. He had a catapult and when he came across a ship he tried to shoot over a message. When he is almost past the island, he sees some people running to the beach but too late, he sails on.

Nobody lives on Trindade. But on the north side is a Brazilian military garrison of 32 men. It is better to anchor at the south side, behind the Pao de Acucar. I’ve been here before with Campina. It is overwhelming. For real. Pristine.

 

20°31′30″S 29°19′30″W

I anchor under the Pao de Acucar (Sugar Mountain) On the beach called Praia Principe the waves break. I don’t get very wet when I come ashore. I pull the boat as high as possible onto the beach and have an anchor with me on a long leash. On the beach I see traces of turtles and their egg burrows. I climb the mountain. About 30 meters from the top …

I stayed for a few days … one of the most pristine places I’ve ever seen.


Posted in Uncategorized by with comments disabled.