Deel 2 van de terugreis (Dutch/English) … Noorwegen, Alesund, Egersund, en terug … With good weather around Stadlandet. Before we head out into the open sea there is a small island with a house with a built-in lighthouse. On a beautiful island with some grass and rocks. In the evening we moored at an abandoned jetty

 

 

Op naar Ålesund. In het helder blauwe ochtendlicht kwamen we net na zonsopgang aan in de haven. Dit is een authentiek stadje op een vrij smal eiland. Met een steile berg aan één kant, die we opgeklommen zijn.

 

 

 

 

Met mooi weer om Stadlandet heen. Voordat we naar buiten de open zee opvoeren ligt daar een klein eilandje waar een huis staat met een ingebouwde vuurtoren. Op een mooi eilandje met nog wat gras en rotsen. In de avond hebben we aangemeerd aan een verlaten steiger waar dichtbij bunkers en half vergane gebouwen uit de tweede wereld oorlog stonden. Al snel ging de zon achter de bergen en kwamen de vele sterren tevoorschijn.

 

 

 

We passeerden de plaats Bergen, een grote stad. Onderling zeiden we tegen elkaar dat we weer in de bewoonde wereld waren beland.

 

 

 

 

 

 

 

De laatste plaats die we aandeden was Egersund voordat we naar Nederland terug voeren.
Ik ben er elke keer, dat ik in Noorwegen was, geweest. Het is een heel beschutte haven en makkelijk aan te lopen. Eigenlijk is de ingang van de haven geen afgesloten zeearm, maar loopt het water rond een eiland. Egersund is een van de best bewaarde houten steden in Noorwegen.

 

 

 

Het stadje geeft de gelegenheid voor stadse genoegens, de omliggende natuur heeft alles om je een viking gevoel te geven. De terugreis is gewoon wachten tot de wind door het westen draait naar het noordwesten. Twee en een halve dag later loop je Nederland weer aan.

 

Na vijf dagen was het weer gunstig en vertrokken we, weg uit het mooie grootse Noorwegen.

 

 

 

 

Al deze verhalen staat ook in De Zee, mijn Leven, te koop bij mij of via de boekhandel bij L.J.Harri of bij Bol.com

 

 

 

 

 

Impression of the trip through Norway from Iris’s diary. Part 2.


 

On to Ålesund. In the bright blue morning light we arrived at the harbor just after sunrise. This is an authentic town on a fairly narrow island. With a steep mountain on one side, which we climbed. Next to Egersund. With good weather around Stadlandet. Before we head out into the open sea there is a small island with a house with a built-in lighthouse. On a beautiful island with some grass and rocks.

 

 

 

 

 

In the evening we moored at an abandoned jetty close to bunkers and half-decayed buildings from the Second World War. Soon the sun set behind the mountains and the many stars appeared.

 

 

 

 

 

 

We passed Bergen, which is a big city. We said to each other that we had ended up in civilization again. The last place we visited was Egersund before we sailed back to the Netherlands.

 

 

 

I’ve been here every time I visited Norway. It is a very sheltered harbor. Actually, the entrance to the harbor is not a closed estuary, but the water runs around an island. Egersund is one of the best-preserved wooden towns in Norway. The town offers the opportunity for urban pleasures, the surrounding nature has everything to give you a Viking feeling. The return trip is simply to wait for the wind to turn from west to northwest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

After five days the weather was favorable and we left this beautiful grand Norway. Two and a half days later we arrived in the Netherlands again.


Posted in Uncategorized by with comments disabled.