Over de drang om weg te gaan (Dutch/English) … “Oh, when man escapes from the barbed wire of his own ideas and his own mechanical devices there is a wonderful rich world of contact and pure beauty. “(D. H. Lawrence)

De terreur van de voordeur, zo omschreef hij het leven al langer. En binnen die vier muren heerste geborgenheid. In de wereld die hij verliet oefenden de anderen door hun aanwezigheid controle uit op ieders doen en laten.

Oh, wanneer de mens ontsnapt uit het prikkeldraad van zijn eigen ideeën en zijn eigen mechanische apparaten is er een prachtig rijke wereld van contact en pure schoonheid.’ (D. H. Lawrence)

 

 

Zijn leven stond nu zo ver buiten het genormaliseerde, de slavernij van salaris, huur, hypotheek en verzekeringen. Hij leefde als denkend mens die zijn scheepje over een soms vijandige zee naar een haven moest brengen. Al het andere was van minder belang.Toen de zon onderging bleef de westelijke horizon nog heel lang in een schakering van oranje, geel en blauw nagloeien. ’s Nachts lichtte de zee en tientallen dolfijnen trokken fosforescerende strepen door het water. Toen kwamen de wolken en de regen. En langzaam kwam de wind opzetten.

 

He who forms a tie is lost (Joseph Conrad), was het motto van Een IJskoude Doorbraak, het boek dat Henk de Velde over zijn overwintering in Siberië schreef. Die zelfopgelegde eenzaamheid is opnieuw het thema van dit boek. Wat drijft deze overlevende over de wereld en door de duistere tijden heen? Heeft hij een lotsbestemming? In dit meeslepende verhaal over het terugkeren van de tijd laat Henk de Velde zijn schrijverschap tot hoge bloei komen. De illustraties van de auteur maken het verhaal extra bijzonder.

LOT ONBEKEND Uitgeverij Elmar BV isbn 9789038927008 184 pagina’s

 

The urge to leave

The terror of the front door, that’s how he described life on shore. And within those four walls there was security. In the world he left, the others exercised control over everyone’s comings and goings.

“Oh, when man escapes from the barbed wire of his own ideas and his own mechanical devices there is a wonderful rich world of contact and pure beauty. “(D. H. Lawrence)

 

His life was now so far beyond normalized, slavery of salary, rent, mortgage and insurance. The essence was sailing his boat across a sometimes hostile sea to a port. Everything else was less important. When the sun went down, the western horizon remained for a very long time in shades of orange, yellow and blue. At night the sea gave light and dozens of dolphins crossed to be seen with phosphorescent streaks in the water. Then the clouds and the rain came. And slowly the wind picked up.


Posted in Uncategorized by with comments disabled.