OP REIS … Uit: Het laatste oordeel van Jan Brokken, citeer ik: Vroeger las hij op de plee. Uren kon hij er doorbrengen. … (this blog only in Dutch, its about a book and as soon I find an English translation I will still publish it).

 

De zee van vroeger van Jan Brokken.

Uit: Het laatste oordeel citeer ik:

Vroeger las hij op de plee. Uren kon hij er doorbrengen. In de zitkamer voelde hij zich niet veilig. Hoewel de pastorie een eind van de dijk af lag, konden de geoefende polderogen van de tuinders zijn licht gebogen gestalte haarscherp in beeld krijgen. Als hij las, dachten ze: dominee heeft tijd. Ze belden aan en vertelden, onder de schemerlamp, over de zielige oogst en Gods toorn in de vorm van overtollig hemelwater. Hij luisterde met een ongeduldige pink aan de kaft. De studeerkamer, aan de achterkant van het huis, leek een beter toevluchtsoord. Maar in de studeerkamer stond de telefoon. Op het toilet was het gerinkel niet te horen. Het bevond zich aan het einde van de gang, onder de trap, ver weg van de bewoonde wereld. Je zag hoe hij daar gniffelend als een spijbelende schooljongen naar binnen glipte, met een boek onder de arm. Als de deur eenmaal op slot was, liet hij zich niet meer afleiden. Je kon kloppen en stampen, hij gaf geen krimp. Soms prikte hij een briefje op de deur. OP REIS.


Posted in Uncategorized by with comments disabled.