Over de mooiste traditionele kuster in Nederland … met de Johannes naar Zwartsluis. (this post only in Dutch) ..

Bij de Koggewerf in Kampen ligt al jaren een oudgediende. Zo mag ik de Johannes noemen. Gebouwd in 1925 was dit schip al 24 jaar oud toen ik werd geboren en had er al heel wat mijltjes opzitten op onze ruige Noordzee. De laatste 30 jaar is dit schip al in bezit van Hans Piket en hij woonde er op. In het ruim richtte hij een werkplaats in. Deze winterperiode heb ik in de Buitenhaven  http://www.wsvdebuitenhaven.nl  gelegen en de Johannes lag achter mij. 

 

 

Eens in de 4 jaar moet ook de Johannes naar de werf. En ik mocht mee.

Dit vond ik nog op internet, een stukje geschiedenis.

https://www.kustvaartforum.com/viewtopic.php?t=7543&start=920

Ik vervolg met de tekst die Henk Tuinman op het net zette; Henk is tevens de maker van deze mooie foto’s.

 

 

 

Ik blijf nog even bij de oudjes. Vandaag naar Kampen waar de JOHANNES, een coaster uit 1925, de trossen los gooit om naar de werf in Zwartsluis te gaan. Ooit uitgerust met een Brons “bakjesknapper”, die later is omgebouwd en voorzien van brandstofpomp en verstuivers. Mooi om te zien, maar zeker om te horen. Prachtig zoals de Johannes voorbijglijdt.

 

We voeren van Kampen de Ijssel af en bij Schokkerhaven het Ramsdiep op vandaar onder de Ramspol over het Zwartewater langs Genemuiden naar de werf in Zwartsluis. Het “pokkepokke” van de motor werd een vertrouwd geluid …

Gelukkig komt de Johannes na de werfbeurt terug in Kampen.

 

 


Posted in Uncategorized by with comments disabled.