Na 2 jaar stil te hebben gelegen is het lezingen circuit weer open … (Dutch/English) We create, we make mistakes, we burn bridges, we build new ones. The choice is yours. That’s the Challenge ! .

Wat trok mij naar de zee ? Waarom wilde ik varen ? Waar komt die drang naar het reizen, het trekken, het varen, het zeilen vandaan ? Vele zeilers doen het als hobby. Zeelui hebben een innerlijke drang … varen, weg van huis, de verte. Nee, niet om een rustig leven te hebben; altijd van huis. Nee, niet om zich te ontspannen op het water; het was werk. Het is een oud gegeven dat het zeemansleven vaak voortkwam uit een jongensdroom. En ik heb het geflikt. Nu ik dit schrijf krijg ik de tranen in mijn ogen; ik heb het geflikt …zonder iets te plannen, zonder na te denken … Henk wilde kapitein worden; de jongensdroom; kapitein, piloot, brandweerman.

 

 

 

6 keer zeilde ik de wereld rond. Alleen met plannen kreeg ik mijn grote zeilreizen voor elkaar. Plannen en doorzetten. Nooit opgeven. Daar is na 2011 verandering in gekomen. Ik kocht de Solitario en maakte het jaar erop de tocht naar Spitsbergen en het jaar er op de prachtige tocht naar Galicië. Maar er is na al die wereldreizen ook een bepaalde rust in mijn leven gekomen.

 

 

Twee jaren lag het lezingen circuit stil. Nu kan het weer en langzaam komen boekingen binnen. Het waren er de laatste jaren nog steeds zo’n 15 per jaar. Voor verenigingen en bedrijven, maar ook voor scholen en dorpsgemeenschappen. De eerste 4 zijn weer geboekt.

De zee is de weg naar nieuwe bestemmingen achter de horizon en een aantal van die bestemmingen zijn moeilijk te bereiken. Het is een doelbewuste keuze. Onmogelijk is slechts een woord.

Voor informatie mailto; oceanclubinfo@gmail.com

Henk de Velde, Dutch, born 12th of januar 1949. Went to sea as a deckboy. He studied at the Nautical college in Amsterdam. Became a captain at the age of 28. Sailed 6 times around the world. Wrote 15 books. It was a boys dream. A young boy wandering along the waterfront, looking at ships, asking the crew where the ship comes from or where they go to. He felt the mystery of the ship; you don’t know where it comes from and you don’t know where its going to. And when the boy came to the age of discretion he choosed to become a captain and when he advances the art of the mariner he decided to become a small boat sailor and eventually a single-hander. He roams around the world; one, two, six times because the world is round and there is nothing more to discover than more experiences. Eventually, he comes home. Seafaring is searching for new destinations behind the horizon and some of the chosen destinations are hard to get to. We create, we make mistakes, we burn bridges, we build new ones. The choice is yours. That’s the Challenge !

http://henkdevelde.com


Posted in Uncategorized by with comments disabled.